3/4/11

Reus, “l’auster” Artur Mas i el xenòfob García Albiol


La setmana passada van visitar Reus el President de la Generalitat, Artur Mas i el candidat del PP per Badalona, García Albiol.

Artur Mas va insistir de nou que les Administracions Públiques han d'ajustar-se el cinturó.

Això, òbviament, només va ser un consell del President però pot anunciar una reculada en les inversions que la Generalitat hauria de fer a casa nostra.

Ara bé, les opinions d'Artur Mas condicionaran, i molt, al candidat de CIU a Reus. Les voldrà dur a terme, peti qui peti.

Tradicionalment, la dreta ha estat poc rigorosa en relació amb el dèficit públic. Basta recordar com durant anys van anar les coses en alguns municipis governats per CIU: no es van privar de res!

Quan s'ha tractat de protegir alguns negocis, la dreta ha passat per alt els desajustaments que això podria ocasionar en un futur i ha suggerit utilitzar diners públics a dojo.

A més, les dretes han expressat repetidament el seu suport a les retallades fiscals, assecant així la font d'ingressos de les Administracions Públiques.

Llavors, a què ve ara la fixació per l'austeritat i les recomanacions d'ajustaments de cinturó?

De fet, les dretes no proposen que siguem austers. No suggereixen mides per a afavorir el medi ambient, reduir despeses innecessàries o ajustar els salaris astronòmics d'una minoria privilegiada. Pensen en altres coses. Segons la seva concepció, l'austeritat ha de servir per a retallar les polítiques socials (sanitat, educació, prestacions econòmiques per a afavorir a la gent comuna, etc.).

Aquesta concepció regressiva de l'austeritat ja l'estan materialitzant, i hem començat a sofrir les seves conseqüències en els Jutjats de Reus, en el nou Hospital de Sant Joan,..., i en les escoles públiques.

Comentem ara la passejada del senyor García Albiol, de la mà de la candidata del PP a Reus. El candidat badaloní va exagerar l'impacte que la immigració té en la nostre ciutat, va fer afirmacions que no havia contrastat prèviament i a partir d'elles ens va alliçonar.


Si el senyor García Albiol estigués realment preocupat per les persones que necessiten protecció a causa de la crisi o davant la precarietat laboral, reivindicaria una política de subsidis més amplia. No té sentit contraposar les necessitats d'uns amb les necessitats d'uns altres. En tot cas el que fa falta és garantir beques de menjador a totes les persones que compleixen els paràmetres establerts i ampliar les places de les guardaries públiques.

Ara bé, per a eixamplar les ajudes socials són necessàries polítiques econòmiques i fiscals expansives. El partit del senyor García Albiol, en canvi, avala la política d'austeritat del senyor Mas i si pogués l'ampliaria.

De fet, els dos personatges que ens van visitar la setmana pesada, es complementen: un impulsa retallades que el PP aplaudeix i fins i tot considera massa toves. L'altre intenta sembra odi en els barris populars.

Ambdós es neguen a reflexionar sobre les conseqüències i sobre les veritables intencions d'aquestes retallades, tiren pilotes fora per a despistar i animen debats artificials però enverinats.