4/11/09

PER UN DEBAT SERÈ SOBRE L’AUTODETERMINACIÓ

La consulta realitzada el passat 13 de setembre a Arenys de Munt ha posat damunt la taula un debat present a la nostra societat sobre el futur de Catalunya com a nació. Un debat que –malgrat que vagi més enllà de l’actual marc legal vigent- ICV considera que els partits i les institucions hem d’afrontar. Una altra cosa és de quina manera ho fem. Des d’ICV Reus, pensem que seria un error plantejar el debat sense reflexió, anàlisi de la situació actual i amb manca de pedagogia.

Precisament per complir aquests objectius, cal exigir responsabilitat i claredat als impulsors de possibles consultes. En primer lloc perquè el marc del debat és importantíssim. No és el mateix plantejar una consulta directament sobre la independència que sobre l’autodeterminació. La primera opció –evidentment que legítima- prejutja un determinat camí. En canvi, la segona –que és la que defensa ICV- comporta reconèixer el dret a l’autodeterminació del nostre país, la capacitat de Catalunya de decidir el seu futur sense cap limitació. Però també significa poder optar entre diverses alternatives: que Catalunya sigui una simple regió, que continuï com a comunitat autònoma, que tingui un Estat propi amb una relació federal o confederal amb l'Estat espanyol, o finalment que esdevingui un Estat independent. La població hauria de poder analitzar i debatre les diverses alternatives amb llibertat d'expressió per a totes. Ens agradin més o menys cadascuna de les postures, ens sentim més propers o allunyats de cadascun d’aquests horitzons.

En tot cas, hem d’aclarir que nosaltres som partidaris d’una via que ens permeti reafirmar-nos com a nació i que a la vegada compti amb un suport majoritari de la població i no provoqui traumes entre les classes populars que vivim i treballem a Catalunya.

Tal com dèiem abans, cal que la consulta parteixi d’una anàlisi acurada de la situació actual. I en aquest sentit, ICV també vol dir que és important reconèixer sense ambigüitats que amb el nou Estatut d’Autonomia i el nou model de finançament la situació ha canviat de forma notable. Aquestes dues eines han permès disposar a Catalunya del grau més alt d’autogovern fins a la data i no representen –malgrat les dificultats, que n’hi ha- escenaris superats. Des del nostre punt de vista, de manera equivocada, hi ha qui ha fet una lectura negativa del resultat d’aquests processos, fomentant la frustració social i pensant que així s’avançarà més ràpid.

Aquests són alguns dels postulats que com a formació pensem que han de ser fonamentals si volem endegar una consulta sobre el nostre futur. Evidentment, com no pot ser d’altra manera, respectem que altres pensin de manera diferent però ens agradaria que es respectés també el nostre punt de vista i que els nostres arguments esperonin un debat tranquil, pedagògic i enriquidor.

Nota.-Aquest article ha estat publicat, amb la meva fima, en la premsa comercial del Camp de Tarragona amb la finalitat d'impulsar el debat i expressar la posició d'ICV - Reus .
EL DRET A DECIDIR