8/6/09

Eleccions europees. I ara què?L'abstenció ha arribat a un rècord històric. Els conservadors i l'extrema dreta avancen. La Unió Europea continua perdent legitimitat. Una majoria la percep únicament com un instrument al servei dels grans capitalistes.
Les característiques de la campanya electoral ens alerten de nou sobre la capacitat dels mitjans de comunicació -cada vegada més reaccionaris i més controlats per la dreta i pels poderosos- de condicionar la conducta d’una part important de la població a l’hora d’emetre el vot.

Els resultats, posen de manifest al mateix temps, la dificultat per a constituir una alternativa de masses, ferma i digna, capaç de plantar cara al bel·licisme, a la subordinació als interessos imperialistes dels EUA i a les polítiques neoliberals.

Aquestes eleccions no podien, al meu entendre, ser tractades pels mètodes tradicionals partidistes. Era necessari, abans de res, unir a les forces polítiques i socials que mantenen punts de coincidència en la defensa dels interessos de les classes treballadores davant l'actual crisi econòmica capitalista, en la lluita per la pau i en la solidaritat internacional. Desgraciadament, algunes persones i col·lectius d'esquerres van triar el camí invers.

En aquestes circumstàncies, l'únic signe d'esperança era la llista conjunta d'Esquerra Unida i Iniciativa per Catalunya, que malgrat totes les dificultats, ha aconseguit mantenir els seus dos escons. Aquests modests resultats mostren que encara existeix un lloc per a treballar, des del vessant institucional i al costat dels moviments socials, amb la finalitat de millorar les condicions de vida i treball de la gent.
La situació per a les classes populars és preocupant. Avui som testimonis d'una gran segregació social, una veritable fractura cívica provocada per la desocupació massiva, el treball precari, els guetos dels barris. La democràcia funciona a mitges.

Queda molt per fer. Hem de persistir en la construcció de propostes i alternatives unitàries que ens permetin salvar a l'esquerra transformadora, respondre a les necessitats socials i a les aspiracions democràtiques del nostre poble i fomentar la convergència de (i en) les lluites.
VERSIÓN EN CASTELLANO