9/12/08

Grècia: Insurrecció juvenil i auguri de noves lluites

La insurrecció de la joventut a Grècia ens recorda per les seves formes, i sobretot per les imatges que ens arriben, a la del Maig francès del 68 i a la dels barris perifèrics de París. Però els motius són diferents: a Grècia, com en altres llocs, els joves durant les últimes dècades han quedat acorralats per la precarietat laboral i se'ls demana adaptació a les exigències del neoliberalisme renunciant a una part de les conquestes dels seus pares i avis. Ara, a més, aquesta situació es veu agreujada amb la crisi.

Els mitjans de comunicació mostren imatges de les destrosses , però no acaben de reconèixer que estem davant una veritable insurrecció urbana i no diuen res de les reivindicacions formulades, que són les següents:


*Oposició al projecte de pressupost per al 2009 que es presentarà al Parlament aquesta setmana.
*Rebutjar les mesures dels bancs i el capital adoptades en relació amb la crisi.
*El salari bàsic a 1400 euros.
*Acabar amb les privatitzacions.
*Mesures en favor dels treballadors immigrants.
*Solidaritat amb els estudiants en vaga.

Alexandros-Andreas , el jove de 15 anys assassinat per la policia, no havia nascut en un barri perifèric. Si es té en compte la seva edat, no sembla apropiat etiquetar-lo a la lleugera com militant d'extrema esquerra. Era el fill d'un enginyer i d'una joiera que té una botiga en un barri de luxe. Això ja ens ofereix pistes per entendre l'amplitud de la revolta que en aquest cas abasta gairebé a tota una generació.

La revolta es va originar amb una protesta en defensa del servei públic de sanitat. El dissabte a la nit, Alexandros-Andreas es trobava entre un grup de joves que va llançar unes pedres contra un vehicle de la "guàrdia especial". La policia, igual que altres aparells de l'Estat, a Grècia està molt desprestigiada i la gent encara recorda la ineficiència estatal durant els incendis que fa un temps van assolar al país. El vehicle de la policia al rebre els impactes de les pedres es va detenir i algun dels seus ocupants va disparar tres vegades a Alexandros-Andreas ocasionant-li la mort.

Durant la nit del dissabte al diumenge, la informació va circular com la pólvora i les accions es van multiplicar en diferents ciutat universitàries adquirint un caràcter massiu i contundent. Els partits d'esquerres han organitzat manifestacions de masses aquest dilluns. Els sindicats s'han sumat a la revolta i convoquen una vaga general el dimecres.

Estem davant una revolta impulsada inicialment per una generació de joves condemnats a treballar eventualment en llocs de treball precari, desesperats perquè l'escola, la salut i la protecció social se sacrifiquen en benefici del capital i que a més han de veure com les institucions democràtiques fan aigua pertot arreu mentre es lliuren regals als bancs. Però això pot ser només l'inici d'altres revoltes que ja s'anuncien en molt racons del planeta i que han d'unir als treballadors i a la majoria de les classes populars.


VERSIÓN EN CASTELLANODeclaración del Buró de Prensa del CC de la KNE sobre el asesinato del chico de 15 años .

Declaración de la Organización Comunista de Grecia (KOE). ANTE LAS MOVILIZACIONES NACIONALES DE JOVENES .