21/6/08

Europa, la "Santa Seu dels drets humans", acorda aixecar les sancions contra Cuba

La Unió Europea ha decidit aixecar les sancions polítiques i diplomàtiques que el juny de 2003, va imposar a Cuba, a proposta de l'antic President del Govern espanyol, José María Aznar. Les sancions, es van justificar oficialment, sobre la base de la «situació dels drets humans».

Cuba ha estat l'únic país del continent americà que ha hagut de suportar sancions d'aquesta mena. Ningú s'ha atrevit, en canvi, a sancionar als EUA pels crims comesos en les presons de Guantánamo.

Com en altres casos, Europa va voler convertir-se en “la Santa Seu” dels drets humans i va utilitzar la doble moral i les dues vares d'amidar.

Tot indica que els efectes econòmics de les sancions no han estat quantitativament importants. Però això no ens pot fer ignorar que es va tractar d'una mesura amb enorme gravetat: En primer lloc, significava un intent clar d'intromissió en els assumptes interns d'un país sobirà que es veu obligat a defensar cada dia la seva pròpia independència, amb tots els mitjans al seu abast. En segon lloc, donava una coartada als arguments esgrimits pels nord-americans per a mantenir el bloqueig sobre la Illa, fet que té efectes molt perjudicials per a la població.

El més vergonyós d'aquesta història, ha estat l'activisme mostrat pels personatges i pels països més servils amb els EUA. Com ja hem dit al principi, el promotor de les sancions va ser aquell José María Aznar del “trio de les Açores” que va desencadenar la guerra criminal de L'Iraq a la recerca de les armes de destrucció massiva. I els països que han posat més reserves a l'aixecament de les sancions, han estat els que més s’han implicat en els vols secrets de la CIA i en les retencions il·legals de presoners de les guerres imperialistes de L'Iraq i d'Afganistan.

El que la Unió Europea hauria de condemnar sense cap embut és el bloqueig que els EUA. mantenen a Cuba. Tot la resta, són mostres del cinisme dels governants europeus i de la seva submissió cap a les decisions del Pentàgon.